top of page

Мисия във Варна

От 4-ти до 6-ти Април във Варна се проведе четвъртата за България студентска евангелизационна седмица. Темата на мисията беше „Кой ще си?“. Всеки ден след време за молитва две групи от студенти на БХСС водеха разговори със студенти от 3 различни университета във Варна, използвайки четири панела. Разговорите започваха с темата за известните личности и техните прякори и защо според студентите те решават да променят своята идентичност. След това студентите имаха възможност да залепят със стикери своите прякори или това, с което те са известни. Получаваха се доста забавни и мигновени приятелства. В третия панел студентите гласуваха за това какви искат да бъдат повече или по-малко и накрая участваха в разговор, базиран на притчата за блудния син, разказана в съвременен стил. Последният панел винаги беше най-интересен, тъй като студентите влизаха в ролята на сина или бащата и даваха своето мнение, след което някои от тях оставаха изумени от реалния завършек на историята и смисълът, с който Исус я разказа на хората. Както блудния син, така и студентите си зададоха въпроса „Кой ще съм аз?“ и „От тук накъде?“. След страхотните разговори и весели моменти, студентите канеха колегите си на вечерни събития през трите дни на Мисията.

Първото вечерно събитие беше с говорител д-р Светослав Александров, доброволец към БХСС, който представи по изключително интересен начин темата „Идентичността на Бог в един свят на страдание“ и „Можем ли да твърдим, че Бог е добър?“. След първия ден, изпълнен със страхотни и смислени разговори, всички се чувствахме обнадеждени, че нашите колеги ще дойдат на събитието вечерта. За наша изненада на събитието се появи само едно момиче от Медицинския университет.

Второто вечерно събитие беше прожекция на филма “The intouchables” с дискусия. На това събитие дойдоха 13 студента, които се забавляваха изключително много по време на филма и се включиха в дискусия относно идентичността. След края на дискусията имахме неформално време и игри до късно с част от студентите, които искаха да останат за по-дълго.

Третото вечерно събитие се препокриваше с главната тема за седмицата - „Кой ще си?“. По много интерактивен, ангажиращ и забавен начин, говорителката Елизабет Хауълд, част от екипа на БХСС, успя да преплете в множество дискусии притчата за блудния син от Библията, своето лично свидетелство и филма „Кунг Фу Панда“. На това събитие дойдоха 15 студента. Всички имаха страхотно време заедно, сприятеляваха се и играха на настолни игри до късно вечерта.

В обратните връзки от трите събития някои от студентите ни оставяха телефоните си, а други ни писаха: „Беше интересно, малко е трудно да се обсъжда (срам ме е), но определено си заслужава.“, „Беше нещо ново за мен. Хареса ми!“, „Добра идея. Интересни хора. Успешно послание. Продължавайте.“ и други. А след много от разговорите през деня студенти ни насърчаваха, че това, което правим си заслужава и че искат да разгледат сайта ни и биха ни следвали във фейсбук.

Най-силен ефект от Мисията всъщност имаше върху нас като християни. Макар евангелизациите да се организират за невярващите, те водят до най-голяма промяна в нас. Много от нас носят в себе си предразсъдъка, че в момента, в който кажем, че сме християни, ще бъдем отхвърлени, но това не се случи през тези 3 дни. За наша изненада много от студентите пред университетите ни насърчаваха, сприятеляваха се с нас, задаваха ни въпроси. За 3 дни срещнахме и разговаряхме с над 600 студента за Бог, за Христос, за идентичността, която имаме в Него. Въпреки че само 25 студента присъстваха на нашите събития, ние знаем, че Бог работи.

След тези 3 дни ние продължаваме да се срещаме неформално със студенти, които дойдоха на събитията ни – с някои играхме на волейбол, с други ходим на литературен клуб, инвестираме в приятелства, молим се за хората, с които Бог ни среща. Вярваме, че тази Мисия ни помага да излезем от зоната на комфорт и от християнския „балон“, в който понякога се озоваваме и да се отворим за хората около нас, които също толкова силно се нуждаят от благата вест, колкото и ние.

bottom of page