top of page

Конференция "Ново начало"

Конференция "Ново начало"

След хубавото лято, с което Бог ни благослови, беше време да стартираме новата академична година. Какъв по-хубав начин на „старт“ от студентска конференция?


   В периода 24-26ти септември се проведе студентската конференция „Ново начало“ в нашата любима Трявна. Въпреки ограничения брой студенти, имахме едно наистина хубаво, качествено и благословено време заедно!


Първия ден, след вечерята, имахме нашата въвеждаща сесия и размишлявахме върху Филипяни 1:1-2 и какво означава да живеем като слуги и светии за Бога.

   В следващата сесия, на сутринта, разглеждахме Филипяни 3 глава и говорихме за това, което Павел оставя заради стойността на Христос. На везната на Павел, Христос „натежава“ над всичко останало, което е било важно за него. След това имахме семинар на тема „Търсене на Божията воля заедно“, чиято цел беше всички да достигнем до разбирането, че Божията воля е ясна и постижима, а не мистична и тайнствена. Той иска от нас ние да обичаме Него и хората - това е най-голямата заповед.  Говорихме също, че Божията специфична воля за нас е винаги в синхрон с Неговата обща воля. Като студенти, Бог иска от нас да сме пример, да поставяме Него на първо място и да се приближаваме към Него. По-късно имахме практичен семинар „Как да изучаваме Библията“ и говорихме за богатството на Божието слово. Вечерната сесия беше за Филипяни 2 глава и това как трябва да сме заедно, единомислени, да се грижим един за друг, така че където и да сме, да можем да светим.

   Следващата сутрин изучавахме Филипяни 4:1-9 и говорихме защо е важно да се радваме и как да го правим, защото Бог се прославя, когато Неговите хора се радват в Него!

   За финал, имахме семинара „Напред с БХСС“, който представяше ресурси и идеи за вдъхновяване на студентска инициатива.

    През тези 3 дена практикувахме различни духовни дисциплини като Lectio Divina, писане на молитва по пасаж от Словото. Слушахме Божието слово под открито нощно небе, забавлявахме се заедно и всеки участваше в организираните вечерните игри.


   За нас беше огромна радост да се завърнем в Трявна след този дълъг период. Вярваме, че това наистина е „Ново начало“ за студентите в БХСС и нямаме търпение да видим какво Бог е приготвил за предстоящата година.

bottom of page