top of page

Краят на академичната година в България

Юни бележи края на един от най-необичайните семестри, за които можем да се сетим. Студентите са заети с подготовката за последните си изпити, а студентските работници могат да поемат дълбоко дъх след натоварен сезон на служение и да започнат да гледат напред към плановете за лятото и как да организират работата си през следващия семестър.


Въпреки че този семестър изобщо не беше това, което очаквахме, видяхме много начини, по които Бог работи през това време. Изучаванията по Зуум бяха различни от нашите обичайни срещи, но все пак студентите бяха дълбоко насърчени и предизвикани от времето си заедно в Библията. Това са няколко съобщения, които студенти изпратиха до екипа ни през изминалия месец:

  • "Благодаря за библейското изучаване тази вечер. Научих много и със сигурност ще започна да чета Библията си сама, чувствам се вдъхновена. Мисля, че познавам още хора, които биха имали интерес да участват в групата, ще ги поканя." (От студентка, която не е била част от групата за дълго време, но се завърна сега, когато има повече свободно време).

  • "Наистина се нуждаех от това време заедно и беше най-ценното време от цялата ми седмица. Беше като късче от дома. Със сигурност ще се включвам всяка седмица." (От международен студент, който се бори с факта, че в това време се налага да остане в България, далеч от родината си).

  • "Много ми хареса библейското изучаване днес. Помогна ми да си отговоря на няколко лични въпроси, с които се борех. Голямо облекчение е да знам, че не съм достатъчно "голяма", за да объркам Божия план." (От завършваща студентка, която се притеснява как пандемията ще повлияе на способността й да си намери работа).


Едно от отличаващите се събития през този месец беше конференцията за завършване на стажантите ни в програма "Варнава". Очаквахме да е малко по-трудно и неловко да стоим пред екраните за толкова дълго време, но се оказа истински насърчаващо и задълбочено време, в което можехме да се учим и да се наслаждаваме. Изучавахме няколко глави от книгата Евреи, в които авторът ни насърчава да бъдем верни и да продължим да следваме примера на Исус и на "Героите на Вярата" в историята преди нас. Обсъждахме какво означава да продължим с вярност и какви ресурси и инструменти можем да използваме, за да сме сигурни, че ще устоим до край. Завършихме събитието с празненство в чест на всичко, което Бог направи в и чрез стажантите през тази година. Тази конференция беше толкова успешна, че дори обмисляме как можем да продължим да използваме онлайн срещите в бъдеще като допълнение към нормалния работен процес в БХСС.

bottom of page